Är avokado bra?

Avocado är en av dem mest populära trenderna just nu inom mat. Vi har det i smoothies, på mackor och till och med som bröd till hamburgare. Hälsofördelarna är väl kända och avokado är brett accepterat som en “superfood”, men betyder det att du bör äta avokado? Finns det en mörk sida med det gröna guldet, en sida som skuggar alla dem bra sakerna med avokado? Det visar sig att avokado inte bara är dåligt för våra plånböcker, utan också för världen vi lever i.

”Miljökonsekvenserna från avokado kommer från energin, vatten, gödselmedel och bekämpningsmedel som krävs för att odla dem, resurserna som används för förpackningsmaterial och energin som används vid bearbetning, transport och hålla dem svala för att bevara deras färskhet,” förklarar Tom Cumberlege, Direktör för Carbon Trust, en välkänd och pålitlig källa inom frågor om miljöpåverkan. 

En avokados miljöpåverkan kan bero en hel del på hur den har odlats och hur långt den har transporterats, men det här är allt relativt – det kan vara flera gånger högre än påverkan av en gurka eller tomat, men betydligt bättre än apelsiner utanför säsongen som har transporterats från sydamerika till Sverige.

Avokado skiljer sig från andra frukter och grönsaker eftersom de är en särskilt törstig gröda, och de odlas ofta i regioner med vattenbrist. För att jämföra kräver avokado ungefär dubbelt så mycket vatten som odling av en apelsiner. Den globala produktionen växer snabbt för att möta efterfrågan och fördubblas under de senaste två decennierna, vilket i vissa regioner har kopplats till avskogning och miljöförstöring av mark.

Några goda nyheter: avokado är fortfarande ett av de bättre mat alternativen ur miljövänlig synvinkel. De flesta växtbaserade livsmedel kommer i de flesta fall att vara bättre för miljön än de som kommer från djur, så avokado tenderar att ha ett lägre fotavtryck än exempelvis ägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *