Varför ska du äta rätt?

Nu när vi äntligen har möjligheten att skriva våran första artikel så tänkte vi att det skulle vara en bra början att inte bara skriva om goda recept, utan vad vi egentligen bör äta. Vi kommer inte bara stanna där heller, vi kommer även förklara varför det är viktigt att följa riktlinjerna så att du vet fördelarna och om du tycker att det är värt det. 

Varför det är bra att äta rätt

Att äta ditt dagliga behov av viktiga näringsämnen förhindrar inte bara sjukdomen – det ökar också din energi och humör, vilket hjälper dig att känna dig bäst varje dag. Men vilka matgrupper och hur mycket ska du äta för att vara säker på att du får de näringsämnen du behöver? Allt börjar med din tallrik.

Det här säger livsmedelsverket

Enligt livsmedelsverket bör du skapa en sund grund för varje måltid genom att fylla halva din tallrik med frukt och grönsaker. Dela återstående hälften mellan en portion korn – helst helkorn – och en portion mager protein. En portion med fettsnål eller fettfri mejeri avrundar varje måltid.

Du behöver inte ha en speciell platta för att använda. En vanlig middagstallrik är cirka 3 decimeter  i diameter, vilket innebär att maten ska fylla cirka 25 decimeter. Att använda en mindre talrik kan vara till hjälp om du försöker äta mindre portioner. Naturligtvis varierar serverigssorleken beroende på kön, ålder, fysisk aktivitet och kroppstyp.